A un despatx només val la millora del servei



Un parell d'anys enrere els despatxos d’advocats gaudien d’un creixement anual del sector que superava el 10%, però amb l’inici de la crisi els percentatges han anat minvant fins arribar a xifres negatives. Les males notícies afecten  a tota la diversitat possible de despatxos: grans, mitjans, petits, especialitzats o generalistes. Són pocs els que aconsegueixen créixer i salvar facturació, les dades que s’esperen sobre l’exercici 2010-11 confirmaran la tendència marcada l’any anterior. Cuatrecasas ja ha anunciat la facturació de l’exercici 2011, sembla ser que ha guanyat un 0,37% respecte l’any passat, bona noticia per ells, ara falta veure què tal ha anat l’any per la resta de firmes.

Sortir indemne d’aquesta situació passa per dirigir els despatxos amb tècniques empresarials que abans no eren condició necessària per mantenir el negoci obert. La gestió d’un despatx ja no pot deixar-se en mans del simple element professional-tècnic que ofereix un advocat, cada cop és més important que el despatx ofereixi un servei internacionalitzat així com posicionar-se bé al mercat per seduir clients. 

Un altre aspecte que esta canviant és la poca fidelització dels clients, cada cop és més difícil retenir-los, de manera que els advocats han de saber fer arribar el bon treball realitzat, ja no és suficient amb un resultat reeixit, el procés per aconseguir els propòsits marcats i com el percep el client ara també té un paper molt rellevant. Aquest aspecte permet als despatxos mitjans amb suficient mida i nivell d’internacionalització guanyar quota de mercat als grans despatxos que han vingut acaparant gran part de la clientela. 

Un dels principals efectes negatius que han de resistir els despatxos és la disminució del marge de benefici, bàsicament degut a la reducció dels honoraris, només unes poques firmes molt prestigioses que poden acreditar un nivell elevat d’especialització i experiència poden mantenir preus.

A més dels despatxos, els altres afectats són (evidentment) els propis advocats. La forta competència del mercat provoca que el nivell de qualitat tècnica hagi de ser igual o superior al que es venia donant, i això sense augmentar les hores invertides en cada cas. Aquest fet fa que la preparació dels juristes hagi de ser cada vegada més consistent, tant abans d’entrar al món laboral com durant l’exercici professional.

Els passos que estan seguint moltes firmes passen per integrar-se a xarxes internacionals, millorar les estratègies de marketing jurídic y potenciar tant les capacitats negociadores dels advocats com la seva capacitat comercial, però mai en detriment del servei tècnic, que és conditio sine qua non d’aquesta professió.

El més important de tot és tenir en compte que en temps revolts també s'obren portes.

Comentarios

  1. Ya había leído sobre el tema... http://www.expansion.com/2011/03/04/empleo/desarrollo-de-carrera/1299257348.html

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Muy interesante, se me pasó esta entrada de expansión. A mi el tema me llegó sobretodo por la profesora Eugenia Navarro y otros profesores de ISDE, escuela que se comenta en Expansión también.

      Eliminar
  2. http://www.expansion.com/2012/02/10/juridico/1328893082.html

    ResponderEliminar

Publicar un comentario